torsdag 11 december 2014

Utvärdering av projekt

Det svåraste ha varit att alla har en arbetsuppgift. Det finns ju alltid frågor att ta och använda, men man måste ju som person också vilja ta tag i saker och göra dem. Det fanns uppgifter hela tiden och det fanns alltid minst två stycken att välja mellan men det är individen själv som får välja vad den vill göra och väljer den att inte göra något av dem, så blir det ju svårt och vissa gör inget.

Vi har lyckats att ha kul sammtidigt som vi jobbat hård. Sätts man ihop i en helt ny grupp "utan att lära känna varandra" och ha kul i mellan åt, så blir det också tråkigare att sammarbeta. Därför har vi kombinerat att jobba effektivt och också hinna med att ha roligt, då vi imellan åt har spelat kort och att våran utmaning var en rolig grej, pärla armband, har vi ju kunnat snacka om vad som helst och har haft kul sammtidigt som vi jobbat.

Som grupp kunde vi nog inte gjort något bättre utan det som varit svårt och har effekterat gruppen, kan inte hela gruppen stå för som en, utan dem svårigheter som uppstod handlade om en specifik person. Det är den person som får stå för det då och ändra på sig så den kompleterar gruppen.

Nej, jag tror vårt grupparbete kommer att förändra lite, förutom att folk har lite mer info om cancer och att vi har kunnat ge bidrag till forskningen. Kommer dem på cancer botemedel kan man vara stolt att vi tagit insiativ och hjälpa dem så det man kunnat komma på botemedel.


Reflektion av projekt
Jag tycket att det vi gjort är bra. Vi har kunnat ge folk mer information om cancer och det är alltid bra  att ha information om vad det är,var man kan ha det och hur man botar det. Cancer är vanligt och vi har frågat folk som har haft det och hur det är i stunden man får ett cancer besked. Vi har frågat runt om varför dem tror dem inte hittat lösningar samt vi har ringt runt till forskare. Jag tycker att vi hunnit med att göra mycket saker och vi har fått mycket svar och fakta om cancer. Åtminstånde har vi i gruppen lärt oss mer om cancer och vi har kunnat bidra dem med pengar. Det visade sig också att många vill bidra och vara med i kampen om att få ett botemdel mot en av dem största sjukdommarna i världen och Sverige. Alla som varit med i gruppen har olika bakgrunder om cancer och kunnat bidra med den fakta. Gruppen har varit bra till och från. Vissa dagar var det bra och vissa inte. Vissa specifika person kunde inte alla dagar sammarbeta och vissa dagar kom dem och gick dem som dem ville och det har varit mycket spring från andra klasser och våran klass. Tills nästa gång vill jag ha en mer konkret huvudfråga, vi hade Livet och det är för stort tycker jag. Dem andra hade tex. miljö och det är mer konkret och man kan rikta in sig mer, livet är alldeles för stort och för brett, för att det finns så mycket inom det området.

måndag 8 december 2014

Vaniljbullar & Hallon muffins

Jag gjorde hallonmuffins och vaniljbullar

Jag gjorde samma recept som du kan se från tidigare inlägg.

Istället för att bre ut smör och strö på socker och vaniljsocker så blandade jag allt i en skål och bredde ut den sen.

Grädda inte bullarna för länge är viktigt att tänka på.

Mitt tips är att bre ut fyllningen över allt och ta gärna för mycket vanilj/kanel än för lite 😃

Jag jobbade med Marcelli i kök nr 7

Mycket goda vaniljbullar, jag älskar dem. Gyllenbrun färg och mycket vanilj och muffinsen blev mycket smakfulla med hallon i 😊👍

onsdag 26 november 2014

Lussekatter

F1.Lussekatter

2.
3. Mycket grejer tex. Bakade ut dem till lussekusar iställe för kanelbullar

4. Låta det jäsa länge och rätt temperatur på deg vätskan.

5.Gör jämn stora bullar/kusar för att få jämn gräddning. 

6. Jobbade själv 😃

7. Jobbade i kök nr 2

8. Torka av borden.

9. Dem blev fluffiga och fina med fint jämn gyllenbrun yta, samt en klassisk smak.


måndag 10 november 2014

Pannkakor

Vi gjorde pannkakor.

Detta recept använde jag.

Jag vispade ägg och mjöl först, sedan hällde jag i mjölken och sen salt och smör.

Det finns inget viktigt att tänka på

Gör inte pannkakorna för tjocka.

Jobbade med mig själv i kök nummer 2 med eftersysslan Torka av borden.

Dem smakade pannkakor, det var gott.


måndag 3 november 2014

Spagetti och köttfärssås

1. Vi gjorde Spagetti och köttfärssås.

2.skalde och rivde rödlök och stekte det med köttfärs i en stund. Sedan hade vi i krossade tomater,ketchup, peppar,salt,chillipulver,citron peppar. Och lät det koka ihop och så redde vi köttfärsåssen med maizena.

3. Jag gjorde som jag ville,jag titta inte på receptet så mycket.

4. -

5. Häll i vatten i köttfärsåsen när du tycker den är för tjock och är den för lös koka ihop den.

6.Jag jobbade med Linn Maria Sibylla Lackinger af Krogsered

7. Jag i kök nr 2.

8. Torka av borden

9.Det blev jätte gott men vi gjorde för lite spagetti

måndag 20 oktober 2014

Hallonmuffins

1. Idag gjorde vi hallonmuffins.

2.
3. Vi hade hallon i

4. Var glad.😀

5. Var alltid glad😀

6. Ellinor den 1:e av Horsared.

7. Vi jobbade inkök nr.4.

8. Tömma och starta diskmaskinen och torka diskbänken.

9. Muffinsen blev jätte goda.



måndag 13 oktober 2014

Vaniljbullar

1. Vi gjorde vaniljbullar.

2. Vi smälte smör och hällde i mjölk till 45grader och hälde det över jästen och rörde om. Sedan blandade vi i mjöl,socker och salt och rörde om och lät jäsa i ca 10-15 minuter. Sedan bakade vi ut bullarna. Vi kavlade ut och fyllde dem med vaniljsocker,smör och socker samt rullade ihop dem och delade i bitar. Sedan jäste dem i cirka 15-20 minuter innan vi penslade med upp vispad ägg och pärlsocker och gräddade dem i cirka 6-8 minuter.

3. Det var bara vaniljsmöret som vi inte följde receptet utan vi gjorde på mofå.

4. Att göra bullarna jämn stora.

5. Låt bullarna få en fin gyllenbrun färg.

6. Ellinor von Horrsared

7. Vi jobbade i kök nr 7.

8. Vår eftersyssla var att byta och slänga soppåse.

9. Våra bullar blev jätte bra. Jättebra gräddade, bra smak av vanilj och mycket fin färg. Jag + Ellinor = perfa bullar.


måndag 6 oktober 2014

Kycklinggratäng med ris och wookade grönsaker

1) Detta gjorde jag:
2) Receptet/ Hur gjorde jag: först satt vi ugnen på 200 grader. Jag började steka kycklingen i smör. Samtidigt började jag hacka grönsakerna till woken. Sedan satt vi på riset. Vi la den stekta kycklingen i en gratäng med grädde, mjölk, salt, peppar, vitlök, kalvfond och stekfettet i stekpannan. När riset började koka satt vi in gratängen i ugnen. En stund senare började vi woka grönsakerna i olja. Vi använde: morötter, rödlök, broccoli, och blomkål. När kycklinggratängen var klar var riset och woken också klar. Sedan la vi upp det på tallrikarna.



3) Ändringar i receptet: Vi hade ju inget recept utan vi gjorde vad vi kände för.
4) Viktigt att tänka på: stek kycklingen på hög värme en liten stund för att få en fin stekyta. Tänk på så att alt blir färdigt samtidigt.
5) Råd och tips: ifall vattnet kokat bort från riset när det är lång tid kvar av koktiden så kan man hälla i lite mer vatten. 
6) Jobbade med: Mathilda Anderzzon
7) Jobbade i kök nr: nr 2
8) Eftersyssla: Torka av borden
9) Utvärdering: Gratängen blev mycket smakfull och riset var mycket bra kokt samt grönsakerna var bra wokade. Gratängen smakade mycket peppar men det blev gott eftersom grädden och pepparen var ihopa kokad så det var jätte bra resultat

måndag 29 september 2014

Wokade grönsaker och Focaccia


1. Vi gjorde wookade grönsaker med Focaccia.

2. Vi började med att lösa upp jäst och vatten och blandade i mjöl,salt och olja. Sedan rörde vi ihop och lär jäsa. Under jäsningen skalade,ansade och skärde vi ner, charlottenlök,rödlök,morötter och blandade ner blomkål,broccoli och gröna böner. Sedan bakade vi ut Focaccia på bakplåt och lät jäsa en kvart till, och sedan ställde in i ugnen och då fräste vi igång alla grönsakerna i rapsolja och saltade lite. Sedan åt vi upp det. :)

3.Vi följde receptet på Focaccia med på grönsakerna använde vi inte soja, för det gillar inte jag.

4.Låt brödet jäsa så lång tid som det behöver.

5.brödet blir gott med persilja,dill och salt över.

6.Jag jobbade med mAtHiLdA.

7. Vi jobbade i kök nr.3.

8. Eftersysslan var att gå ut med soppåsen.

9. Det blev jätte gott. Dem wokade grönsakerna var perfekt med Focaccia. Detta rekomenderas att göra igen. 👍


måndag 22 september 2014

Sallad

1.Vi gjorde en sallad och fick välja av följande ingridenser:
2. Jag skalade moroten,charlottenlöken och vitlöken. Jag rev sedan dem ingredienser samt rättika. Det var min sallad som bas plus att jag gjorde en dressing med matolja,citron,äppelcider vinäger, persilja och dill, blandade ihop detoch ringlade över salladen. Sedan malde jag lite peppar på toppen.

3. Det var inget recept.

4. Att blanda och använda dem saker man gillar och inte ta massa man inte vet om man gillar.

5. Var nog med att ta lite vinäger i taget och smaka och inte ta jätte mycket åt en gång.

6. Mathilda 

7. Arbetsbänk nr 2

8. Torka av borden.

9. Det blev gott att äta men det hade nog varit lite bättre med lite saker som tex. gurka,rödlök,paprika. Eller att det var en "mättande" sallad,med tex. Kyckling.
Resultatet.


måndag 15 september 2014

Kötbullar, potatis och brunsås

1. Jag gjorde kötbullar,brunsås och kokta potatisar samt grönsaker.

2. Först skalade vi potatis och morötter och kokade upp potatisen separat och lät dem koka några minuter innan vi la i morötterna i det kokande vattnet för att få dem klara samtidigt, då potatis tar längre tid att koka. Sedan blandade kryddor,ströbröd,lök,vatten och blandfärs och rullade till normalstora köttbullar och stekte i stekpanna med margarin. Sedan slängde vi ihop en sås med vatten,mjölk,grädde,maizena,kryddor(svart och vitpeppar och salt) soja och kalvfond. Vi kokade ihop och kryddade efter smak och tycke.

3.Vi följde inte recepten så noga utan gör som vi själva tycker och tänker. Den som kom på kötbullarna hade ju inget recept! Det finns ju inget rätt eller fel så länge man tycker det är gott och att det går att äta.

4.hacka/riv löken fint, det är inte gott med stora lökbitar.

5. Följ inte recept så noga, gör som du själv vill.

6. Jag jobbade med Mathilda den 1:e.

7.kök nr 2.

8. Torka av borden

9. Det blev gott, det smakar presic som när jag gör det annars! perfekt kokta rotfrukter, mycket goda och kryddade köttbullar och en god brunsås! Och lite lingonsylt till! Tummen upp!

måndag 8 september 2014

Stekt falukorv med kokta grönsaker samt brunsås

1.Vi kokade grönsaker och stekte falukorv och gjorde en sås . (Ingen potatis😭)
2.Jag satte på vatten så det kokade och kokade grönsaker och stekte falukorv i en stekpanna med smör och rapsolja samt gjorde en sås på grädde,maizena,vatten och lite krydda och kokade ihop det.
3.Det fanns inget recept, som sagt var, vi kokade grönsaker och stekte falukorv och gjorde en sås.
4.Lägga i fettet i en kall stekpanna.
5.Koka grönsakerna väl.
6.Mathilda theresia Andersson av Källsjö
7.Jobbade i kök nummer 2
8.Torka av borden.
9.Perfekt kokade grönsaker, bra saltad falukorv och perfekt stekt, så som jag vill ha den.Såsen var bra kryddad och redd. Det var gott men det skulle varit någon protein med, kanske potatis.

söndag 7 september 2014

Repetition av bakning

Repetition av bakning

Baka med bakpulver:
-Mät noga med måttet.
-Bakpulvret ska ligga löst i måttet.
-Slät struket mått.
-Blanda alla torra ingredienser väl, för att bakpulvret ska vara jämt fördelat.
-Om degen blir för lös, tillsätt mer mjöl.
-Jämnstora bakverk/bröd för att dem ska jämn gräddade. 
-Plåten ska stå i mitten av ungen, med över och undervärme.
-Gyllene bruna och ihåliga i mitten när man knackar. 
-Ställa av från plåten när dem är ute, för att förhindra fortsatt gräddning.

Baka med jäst:
-jästen måste ha rätt temperatur
-Arbeta degen kraftigare med jäst för att den ska hålla ihop bättre och glutentrådarna ska arbetas up.
-Degen sak vila för att proteinerna ska vila och det ska bli lättare att baka ut.
-Bullarna/bröden ska vara jämn stora och det är viktigt att dem jäser och på plåten. Man ser att dem är färdig jäst när dem är nästa dubbel storlek.
-Man kan kolla det genom att lätt klämma på bullen/brödet och då är degen så elastrisk att degen går sakta ut igen.
-Gräddning, se ovan.
-Förvara i en förseglad påse.

Repetition koka och steka:
Koka
-Man kokar grönsaker i kokande vatten, på låg temperatur med lock.

Steka
-Man lägger fettet i en kall stekpanna.
-Det ska fräsa när man lägger i det man ska steka.
-Man steker på hög värme och sänker sedan värmen.

måndag 1 september 2014

Småfranska - Hemkunskapen

1.Jag har denna lektion skapat småfranska.

2.Receptet:

2dl fingervarmt vatten
2msk olja
2krm salt
25g färsk jäst eller ev. 2tsk torr jäst
1/2 ägg eller ev. Mjölk
Ev. Frön (vallmofrö,sesamfrö...)



3. Jag gjorde inga ändringar i receptet utan följde det mycket bra.

4 & 5.Inte använda för hög temperatur på vattnet, då dör jäst svamparna. Att inte knåda för mycket på degen, då försvinner glutentrådarna och inte använda för mycket mjöl då bli degen torr och så även bullarna. 

6.Ingen. Vi var udda tal, så jag fick jobba själv.

7. Jag jobbade vi kök nr. 4.

8. Min eftersyssla var att tömma och starta diskmaskinen och rengöra och torka av diskbänken.

9. Dem blev alldeles gyllenbruna och smakade ljuvligt. Dem var perfekt gräddade. Med en klick smör imellan bullarna var dem himmelriket! Dem blev exakt som jag förväntat.

Före:
Efter:


tisdag 1 april 2014

Måndags uppgift


Den enda fågel som jag hörde och kunde identifiera var talgoxe.

Talgoxe är en stannfågel som finns i hela Europa och delar av Asien och Nordamerika.
Det är ganska lätt att känna igen talgoxen på dess utseende. Med en grön rygg, gul mage, svart huvud och hals samt vita kinder, kan man lätt se att det just är en talgoxe. Dem äter oftast insekter men även frön och jordnötter som vi människor brukar mata dem med på vintern, i fågelbon. När man tex. Slänger ett tugummi på marken är det mycket sannolikt att en fågel äter upp det. Men det man inte vet är att när fåglar äter tuggummi, klibbas näbben ihop på dem och då svälter dem ihjäl för dem inte kan öppna munnen och äta.   




Andra fåglar som jag brukar höra och känner igen är tex. Skatan. Skatan är en vanlig fågel som finns i hela Europa & Asien. Skatan finns både i stan och landsbygden och är lätt att förväxla med andra fåglar. Den är svart och vit med långa fjädrar där bak. Den är en kråkfågel inom skator släktet.


Domherre är en vit,svart,grå,röd fågel som tillhör fink släktet. Dem är stannfåglar som förekommer ofta i Sverige, även på vintern.

måndag 24 mars 2014

När koagulerar ett ägg?

När koagulera ett ägg?

⭕️Material: ägg, bägare, vatten, termometer, värmekälla.

⭕️Hypotes: Jag tror att ägget stelnar vid 64 grader.

⭕️ Jag häller vatten i bägaren och knäcker ägget och separearar äggan från vitan i vattnet och värmer på det på en värmekälla. Jag lägger lägger i termometer och ser vattnets temperatur stig och samtidigt se äggets vita stelna. När vitan stelnar tittar du på termometern.

⭕️Jag tycker det är en jätte bra och utförligt sätt från min hjärna.

⭕️Köp en bra och prisvärd termometer. En billig kan ofta vara lite sämre och anvisa fel temperatur.
Va säker på att någon inte förstört ägget, någon som heter Mattias kanske har sprutat in något inägget.

⭕️Man skulle kunna bränna sig på värmekällan och då är det bra att ha lite extra vatten vid sidan om så man kan kyla ner där man bränt sig.

Man kan få ägg på sig så man kan använda ett förkläde för att förhindra det.


1. Vid vilken temperatur koagulerar äggvita enligt din undersökning? 
Enligt min undersökningen koagulerade ägget vid 47 grader.

2. I undersökningen bör du använda samma termometer hela tiden. Varför är detta viktig för undersökningen? Man använder samma termometer för att olika kan hänvisa olika teperaturer och även att under tiden man bytar termometer kan ägget koagulera och då har den nya termometern inte hunnit upp att visa den rätta temperaturen.

3. Vad hade du ändrat på om du gjort om undersökningen? 
Att man måste ha en viss temperatur på vattnet. Har man 10 grader på vattnet tar det lång tid och temperaturen måste då stiga för att koagulera. Skulle man börja med 50 grader skulle det inte stelna utan när man värmt upp vattnet så börjar det stelna.

Att ha vatten i kan vara felkälla eller ett annat sätt att utföra undersökningen på. Skulle man göra försöka undersökningen utan vatten skulle det "stekas" och då kan man ha termometern i ägget. För när man har vatten i har vattnet olika temperaturer. Från vatten ytan och botten ytan kan skilja många grader. Har man då ägget på ytan och termometer i botten så är det en felkälla och har man ägget i botten och termometern på ytan är även det felkälla.


4. Ge ett exempel på en begränsning som din undersökning har för att du skall kunna dra en exakt slutsats om vilken temperatur som äggvitan koagulerar. Motivera (visa belägg för A)

fredag 14 februari 2014

Matbrist

Kroppen behöver protiner,fett,kolhydrater, vitaminer och kalcium.

Protiner: kött, fisk fågel, ägg och bönor.
Kolhydrater: pasta,ris,potatis,bröd och knäckebröd
Vitaminer: grönsaker och frukt.
Fetter: margarin,smör och olja.

Det finns snabba och långsamma kolhydrater. Man delar in dem genom hur snabbt blodsockrets nivå höjs och hur snabbt energin försvinner, Man ska undangå dem snabba så mycket som det går. Dem snabba ger en energi som inte varar länge utan just för stunden. Dem långsamma kolhydraterna ger en mer utdelad energi som räcker längre.

Snabba kolhydrater:
Godis
Chips
Choklad
Vitt bröd
Cornflakes
Pasta
Ris 
Pommes frites
Kakor

Långsamma kolhydrater:

Müsli
Frukt
Grovt fullkornsbröd
Rågflingor
Potatis
Bönor & linser


Tallriksmodellen
 
Den gamla tallriksmodellen (jag gillar inte den nya) ska man fördela tallriken så att man får lagom mycket av allt. Halva tallriken ska fyllas med Grönsaker = vitaminer, en fjärde del ska fyllas med ris/potatis/pasta = kolhydrater och den resterande fjärde delen ska fyllas med kött/fisk/fågel = proetin.  Man ska gärna drick ett glas mjölk till maten för att få kalcium i kroppen och fettet får man från om man har ett knäckebröd till med bordsmargarin på eller det finns smör i sås och stekfett till protinet (tex. Kött)


Får man för lite energi blir man mycket trött, då kan man inte röra på sig och göra aktiviteter.  Man blir väldigt trött om man får för lite energi. Man ska äta så mycket energi man gör av med.

Näring är väldigt viktigt för kroppen. Om man äter för lite kan man få brist på fettsyror som omega-3. Fettsyror är viktigt för kroppen.

Äter man inte, kan man häller inte göra saker för man orkar inte. Kroppen får för lite näring och energi.

onsdag 22 januari 2014

måndag 13 januari 2014

Framställa järnsulfid

Material: 
Brännare
2 svårsmälta provrör
Provrörshållare
Skyddande skiva
Magnet

Kemikalier:
Svavelpulver
Järnpulver

Utförande:
Blandar järnpulver med svavelpulver.
1 cm järnpulver + 2 cm svavelpulver. Blanda noga!
Upphetta blandningen på värmeplatta.
Avbryt uppvärmning när det glöder. 
Knacka ut det som bar bildats och undersök det nya ämnet.





Resultat:
Det blev en kemisk förening och bildade en liten svart klump som också är magnetisk. Den luktade inte så gott. När blandningen började ryka så bildades en rök som luktade mycket illa,starkt och intensivt. Järnsulfiden var svart och grå i sin färg 

Slutsats:
Järnpulver är magnetiskt före och efter experimentet.
Järn + Svavel bildar ett nytt kemisk förening; Järnsulfid.
Fe+S=FeS

torsdag 9 januari 2014

Vilken burk smäller först?

Nasra & Amanda 7A - 9 Januari 2014

Material: burkar, brustabletter,vatten i olika temperaturer 

Utförande: Sätta en bit brustabletter i varje burk.

Hypotes: Nasra tror att det är varmt vatten eftersom tungan är varm- amanda tror att det är ljummet för att tungan är varm och sedan möter det kallt vatten och blir ljummet.

Resultat: Den varma var snabbast och tog 5s.
Den ljumna tog 8s och den kalla tog 10s.

Slutsats:vi har lärt oss att brustablett löser sig snabbast i varmt vatten och att de löser sig sämst i kallt
När brustabletter löser sig bildas en gas.
  
MVH:Amanda och Nasra puss o kram